7de IJzerwake – 2008

Over de IJzerwake 2008 kunnen we kort en bondig zijn. Het was volgens mijn bescheiden mening de meest succesvolle in de rij. Er waren niet minder dan 5.175 toeschouwers, een absoluut record. En dan nog had de VRT het schaamteloos over 2.500 aanwezigen. En dit voor een “objectieve” openbare omroep. De weergoden waren ons niet bijzonder gunstig gezind, maar al bij al viel het nog mee. Opvallend toch dat er veel jonge mensen, waarvan heel wat met kinderen,  aanwezig waren. Vooral de krachtige en fel gesmaakte toespraak van Gui Celen, toekomstig voorzitter van Pro Flandria, zal ons bijblijven. Voor de rest laat ik de beelden spreken …

slogan

mijn ouders

Ook mijn ouders zijn trouwe bezoekers van de IJzerwake. De appel valt dus duidelijk niet ver van de boom.

Bart, Christophe en Frederik

Mijn trouwe strijdmakker Bart (Landegem), Christophe en Frederik (aankomende talenten uit Aalter).

ijzerwake.2voorzitters

De kleine voorzitter uit Nevele en de grote nationale voorzitter Bruno Valkeniers (met dank aan Bart De Waepenaere voor de foto).

podium1

podium2

publiek

publiek2

publiek3

VNJ

VNJ2

VNJ3

vlaggen

bloemen

De VRT lijkt wel een omroep die (bewust of onbewust?) enige moeite heeft met cijfers. Volgens Belga waren er op de IJzerwake 5.100 deelnemers. Sommige kranten namen dit getal over (op hun webstek): De Standaard: 5.100 (met bronvermelding).  Drie kranten  spraken  van “ruim 5.100”, namelijk De Morgen, Het laatste Nieuws en De Tijd. Het Nieuwsblad had het over “ruim 5.000”. En bij VTM (webstek) “zo’n 5.000”.

En  nu onze eigenste VRT:  in de eerste berichtgeving 2.500 deelnemers. Dezelfde dame, die blijkbaar inmiddels wat heeft bijgeleerd, heeft het in het nieuws van 19u00 al over 4.000 deelnemers. Om 20u00 heeft nieuwslezer Becaus het plots opnieuw over 2.500 deelnemers. Op de webstek van de VRT staat “zo’n 5.000 deelnemers”. Uiteraard hadden ze de uniformen (VNJ) en het vlaggenvertoon wèl bemerkt!