Omleidingsweg te Hansbeke

Er is al heel wat te doen geweest rond de mogelijke omleidingsweg rond het Hansbeekse dorpscentrum. De plannen voor deze weg circuleren al tientallen jaren in diverse vormen. Maar met de nakende verbreding van de spoorweg met een derde en vierde spoor, zullen er nu knopen moeten doorgehakt worden. Het Vlaams Belang heeft zich in dit dossier altijd neutraal opgesteld. Zeker omdat de plannen tot op heden niet echt concreet waren. Er werd dus jarenlang vooral aan stemmingmakerij gedaan.

Werkgroep ’t Plankier en Buurtcomité Voordestraat werpen zich op als tegenstander van de ringweg en bieden een mogelijk alternatief aan (wat op zich al lovenswaardig is). Deze twee verenigingen zijn niet echt neutraal te noemen vanwege de persoonlijke betrokkenheid van een aantal initiatiefnemers. Maar goed, dit valt natuurlijk moeilijk te vermijden. Iedereen staat voor zijn zaak! Sommigen proberen hier ook politiek lood uit te slaan en ook dat is niet te vermijden.

Deze organisaties hebben een poging ondernomen om de Hansbeekse bevolking te bevragen. Dergelijke cijfers zijn natuurlijk niet zaligmakend en petities bewijzen tegelijkertijd alles en niets. Maar goed, ook hier dezelfde bemerking: er werd tenminste een poging ondernomen om de bevolking te betrekken bij dit verhaal. Zij kregen daarna van het College van Burgemeester en Schepenen toestemming om de verkregen cijfers aan de gemeenteraad toe te lichten. Tot mijn niet geringe verbazing gebeurde dit echter een uurtje voor de aanvang van de gemeenteraad van maart, en niet in een Raadscommissie. De raadsleden verkeerden dus niet in de mogelijkheid om vragen te stellen!

Vandaag organiseerden Werkgroep ’t Plankier en Buurtcomité Voordestraat een wandeling voor de geïnteresseerden langs het tracé van de mogelijke ringweg rond Hansbeke. Tevens stelden zij hun alternatief voor. Deze wandeling was enorm boeiend omdat het tracé uitgezet was met paaltjes en linten en op die manier duidelijk bleek hoe ingrijpend deze ringweg kan en zal inwerken op het landelijke Hansbeke. Ik heb een reeks van foto’s gemaakt die het tracé volgen vanaf de Voordestraat tot aan de Merendreestraat waar de tunnel voor de auto’s komt.

foto 1

Voordestraat.

foto 2

 foto 3

Voordestraat (achterkant huis Karel Wille).

foto 4

Doornbosstraat. Aimé draagt poëzie voor.

foto 5

foto 6
 

Hier kan men al zien hoe ingrijpend de werken zullen zijn. De ringweg passeert hier obsceen dicht de fraai gerestaureerde hoeve en schuur in de Doornbosstraat en doorklieft de tuin.

foto 7

foto 9
 

De wandeling was georganiseerd in kleine groepjes zodat de deelnemers de nodige uitleg kregen en maximaal de mogelijkheid hadden om vragen te stellen.

foto 11

foto 12

De ringweg loopt dwars door de hondenhokken van Jef en ook zijn berging wordt niet gespaard. Zijn ezel Johannes zal op een eiland staan.

foto 13

 foto 14

We staan hier op de hoek van de Doornbosstraat en de Begijnhoflaan. Rechtover deze rustige straat komt een rotonde. De bewoners van de Doornbosstraat (De Cluyse) zullen dus niet meer via deze Begijnhoflaan richting autosnelweg moeten (wat als een pluspunt van de ringweg beschouwd wordt).

foto 15

In deze drassige weide komt de rotonde (op palen?).

foto 16

 foto 17

De ringweg loopt verder langs de achterkant van de laatst bijgebouwde huizen in de Cluyse (Doornbosstraat).

foto 18

Nu nog open ruimte.

foto 19

Hier ziet u de achterzijde van de huizen.

foto 20
 

 Ook hier een streepje poëzie door An.

foto 21

Richting Merendreestraat.

foto 22

 foto 23

De Merendreestraat. Links woont nu nog Wim.

foto 24

Hier komt de tunnel voor de auto’s.

foto 25

foto 26

Het lint markeert de breedte van de tunnel.

foto 27

 foto 29

foto 30

De voorhof van Gerard en Olga verdwijnt volledig.

foto 31

In het Magazijn Van Couter.

foto 32

Een natje en een droogje!

foto 33

Hansbeekse dorpspoëet Dirk.