De Klaproos (Landegem): Optreden Derek

Derek (Dirk Dhaenens) woont al een aantal jaren in Hansbeke en is na Johan Verminnen de tweede meest bekende stem in onze lieflijke gemeente. Gisteren zag ik hem voor het eerst sedert jaren aan het werk. Ik kende hem (uiteraard) van zijn vroegere groep “Derek & The Dirt” en van de klassieker ‘Oh By The Way’ eind de jaren ’80. Hij doorzwom intussen heel wat muzikale watertjes. Eerst volgde nog de groep “Derek en Vis” (1996) maar vanaf 2000 ging hij solo. Hij bleef intussen muziek opnemen en liet zich opmerken via een aantal bijzondere projecten (zo bracht Derek o.a. franstalige nummers maar zette bijvoorbeeld ook teksten van Luis Paul Boon op muziek).

Zijn nieuwste Nederlandstalige plaat “De Banneling” bevat enkel tekst en muziek van Derek zelf. Hij laat zich begeleiden door werkelijk excellerende muzikanten: Yves Meersschaert op piano en hammondorgel (sober maar subliem), gitarist Hans Van Oost, drummer Luc Vanden Bosch, contrabassist Mario Vermandel, een saxofonist (ik gok op de naam John Snauwaert maar zeker ben ik het niet) en als backing vocals de ravissante dames Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels. De muziek zette de eenvoudige maar sterke teksten nog wat meer in de verf. De groep greep de zaal meteen naar de keel en het publiek reageerde dan ook zeer enthousiast. Het optreden mocht wat mij betreft nog uren geduurd hebben! Opnieuw een beresterk optreden in “De Klaproos”, een zoveelste parel aan de kroon van programmator Majo en de Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid Nevele.

PS: Enige wanklank. Een Nevelse politica die het woord “cultuur” nochtans hoog in haar vaandel voert, achtte het gisteren nodig dit optreden bij te wonen in campagnekledij van haar partij. Nu, dit doe je eenvoudigweg niet! Cui potest capere, capiat …