11 juliviering gemeente Nevele

johan cornelis, mia pynaert, luc bingé, stampen en dagen

johan cornelis, mia pynaert, luc bingé, stampen en dagen

Gisteren vond in de Benedenzaal te Landegem de 11 juliviering plaats. Er waren ongeveer 200 aanwezigen (en dat zijn er nog altijd veel te weinig voor een gemeente als Nevele). Blijkbaar hadden heel wat lokale politici die avond andere lokale verplichtingen … Iedereen kreeg bij het binnenkomen twee bonnetjes: ééntje voor een gratis consumptie en ééntje voor een zak (lekkere) oliebollen.

De 11 juliviering wordt traditionaal georganiseerd door de Gemeentelijke Raad voor Cultuurbeleid Nevele (GRCN) en ik zou zeggen gelukkig maar. Op de organisatie zelf was niets aan te merken, integendeel. Voorzitter Luc Bingé mocht ook dit jaar enkel de sprekers aankondigen. Eerst sprak schepen van Cultuur Mia Pynaert (sp.a), vervolgens Johan Cornelis (CD&V). Van hun toespraken kan ik jullie niets helaas meegeven: daarvoor waren ze (opnieuw) te nietszeggend. Op 11 juli heb ik trouwens lak aan sprekers die het enkel over zichzelf kunnen hebben. De GRCN moet er toch eens ernstig aan denken om volgend jaar ofwel een prominente gastspreker uit te nodigen, ofwel niemand aan het woord te laten (en al zeker niet de lokale politici). Daarna kregen we nog een compleet overbodige en langdradige Wikipedia-uitleg van de voorzitter over skifflemuziek. Het officiële gedeelte (ruim 50′) werd afgesloten met het rechtstaand zingen van het volkslied, de Vlaamse Leeuw. En ook dit jaar vonden enkele sp.a’ers (o.a. Hilde Langeraert, voorzitter van de Nevelse gemeenteraad notabene) het opnieuw nodig de aanwezige Vlamingen te schofferen door ostentatief zwijgend te blijven zitten tijdens het zingen van ons volkslied. Werkelijk beschamend … Ik vraag me af waarom deze mensen niet gewoon thuisblijven?

johan cornelis, mia pynaert, luc bingé, stampen en dagen

Daarna was het een blij weerzien met de Nederlandstalige skifflegroep Stampen en Dagen (een groep die in de zeventiger jaren een aantal radiohitjes had en intussen al meer dan 35 jaar meedraait). Ik zag ze ooit, ergens in de jaren ’70, optreden in Zaal Novy … Zij brachten ook nu een sfeervol optreden en wisten zodoende toch te doen waar de lokale politici niet in geslaagd waren, met name de mensen op onze feestdag 11 juli te amuseren!

 

 

3 gedachten over “11 juliviering gemeente Nevele

 1. Vlaanderen Feest! (Een goede toespraak is een korte toespraak of één die de toehoorders aan de spreker zijn lippen kluistert). Vlaanderen de Leeuw!

  Like

 2. ik ben bewust niet gekomen uit boosheid, omdat er een Nederlandse groep geprogrammeerd stond, terwijl er zoveel vlaamstalige artiesten zijn die veel beter zijn. Assenede heeft het beter gedaan, daar traden Derek en Ronny Verbiest op met hun nieuwe cd Tingeling. Daarna nog een fullband optreden van Derek met zijn songs uit de cd ” De banneling”.
  Dit is vlaams en niet “hollands”

  Like

 3. Karin, nu moet ik je toch corrigeren. Ik heb geschreven “Nederlandstalige groep” en niet “Nederlandse groep”. De groep Stampen en Dagen is afkomstig van Lede (bij Aalst) en het zijn dus echte Vlamingen!

  Like

Reacties zijn gesloten.