Een culinaire ervaring rijker …

WP_001315.jpg

WP_001315.jpg

Een tijdje geleden won ik een Bongobon voor een sterrenrestaurant. Dan denk je in de eerste plaats: misschien een vergiftigd geschenk?
Eerst een aantal sterrenrestaurants gecontacteerd maar ofwel waren ze al gesloten (Jawel, sic transit gloria mundi) ofwel volgeboekt (Crisis? Hoezo crisis?).
Uiteindelijk kwamen we terecht bij “A Priori”, het restaurant met 1 Michelinster van de chef Kristof Coppens in Haaltert (de eerste maal in mijn leven dat ik in Haaltert was). Alle 28 plaatsen waren bezet. En het waren allemaal “gewone” mensen, zeker geen culinaire snobs. Er zat zelfs een ander koppel uit … jawel, Hansbeke! Een mooi, minimalistisch en strak interieur (met o.a. tafels die met zwart leer bekleed waren) en een zeer vriendelijk onthaal. Een goed begin dus.
Met onze Bongobon (met een waarde van 135,00 euro) hadden we recht op een 4 gangenmenu (een zogenaamd Tasting-menu, uiteraard zonder drank ). We konden wel een aantal gerechten bijbestellen, alsook de passende wijnen. Nu was ik nog nooit in een sterrenrestaurant, de gelegenheid was er en dus gingen we voor het volledige menu: aperitief, 2 startertjes, 5 gangen + 4 glazen passende wijn + koffie met versnaperingen.
Ondertussen had ik opgemerkt dat er 7 (!) personeelsleden in de zaak bezig waren. Het werd een hele aangename ervaring! Lekker, lekker en nog eens lekker. Bovendien kregen we ongevraagd nog 3 extra gangen (toevallig 3 dessertjes, die mensen moeten gemerkt hebben dat ik een ongelofelijke zoetebek ben)! In totaal dus niet minder dan 10 gangen! Het moet gezegd, in dit restaurant moet je geen schrik hebben om met honger naar huis te gaan! En er wordt niet overdreven met de schuimpjes en de zalfjes. Na drie uur en vijftien minuten tafelen gingen we geheel voldaan naar huis. En de rekening, die viel uiteindelijk best mee. Uiteindelijk moest ik 135,00 euro opleggen. Dus in feite kwam de rekening op 270,00 euro neer. Het enige wat ik niet genomen heb, was een pousse café. Veel geld? Inderdaad, maar je kreeg er heel wat voor in de plaats. En zoiets doe je ook niet alle dagen. En het was een uitstekende gelegenheid om onze 36ste huwelijksverjaardag te vieren bij kaarslicht … wink-emoticon Een absolute aanrader dus voor een speciale gelegenheid. En je maakt het ook zo duur als je zelf wil. Je kan gerust een paar gerechtjes minder nemen.

TASTING MENU

2 X intro: De chef zet de toon

Limousin-rund
Tartaar – Avocado – Koolrabi – Koningskrab

Schartong
Oosterse bouillon – Spitskool – Sojaboon – Wortel

St Jacobsschelp
Schorseneer – Hazelnoot – Beukenzwam – Gepoft spek

Fazant
Pastinaak – Spruit – Wilde paddestoelen

Kaas
Selectie van geraffineerde kazen Van Tricht

Italiaanse koffie
Kumquats – Peer – Amandel

Voor de geïnteresseerden onder jullie: http://www.a-priori.be/

 

a priorii,kristof coppens,haaltert