Eerste gemeenteraad in Deinze

Gisterenavond beleefde onze fractie haar vuurdoop tijdens de eerste gemeenteraad van deze legislatuur, de installatievergadering van 2 januari niet meegerekend. Een paar algemene vaststellingen van onze fractie:

  • De debatten verlopen heel hoffelijk. Dat was in Nevele in het verleden niet altijd het geval, en ik druk mij nog voorzichtig uit. Het is inderdaad een goed idee om niet de burgemeester de gemeenteraad te laten voorzitten, maar om iemand anders aan te duiden. Of dit iemand van de meerderheid hoeft te zijn, laat ik hier in het midden. Hoe dan ook, Sofie Dhondt (Open Deinze) heeft dat zeer goed gedaan. Als het goed is zeggen we het ook.
  • De N-VA heeft duidelijk afspraken gemaakt met de sp.a en Groen Rood om het Vlaams Belang buitenspel te zetten en alle afgeleide mandaten, die bestemd zijn voor de oppositie, onder henzelf te verdelen. De N-VA werkt dus liever samen met de linkse partijen dan met ons. Ze doen maar. Wij nemen daar uiteraard nota van en na gisteren moeten ze van ons ook geen onvoorwaardelijke steun meer verwachten voor hun initiatieven.
  • De stemmingen nemen heel veel tijd in beslag. Misschien toch eens nadenken over een elektronisch stemsysteem, net als in Gent en in de Oost-Vlaamse provincieraad.
  • Bepaalde oppositiepartijen (de N-VA, maar vooral Groen Rood) leggen op heel veel slakken zout. Het is inderdaad de taak van de oppositie om oppositie te voeren. Maar ik vraag mij toch af of het daarom nodig is om op elk punt tussen te komen en een niet te tellen aantal amendementen in te dienen. Het amendement als initiatiefrecht verliest hierdoor aan kracht. Teveel is teveel. Ortwin en ik komen ook regelmatig tussen, maar enkel om tussen te komen.
  • Er waren heel wat toeschouwers aanwezig. Hopelijk zal dat ook in de toekomst het geval zijn. Misschien kan er toch gezorgd worden voor een tafel voor de pers. Dat is heel wat gemakkelijker om notities te maken.
  • Ik heb ook mijn eerste initiatieven ingediend: hierbij de links naar mijn 3 mondelinge vragen en 1 schriftelijke vraag. Ik voeg meteen ook mijn eerste grote tussenkomst toe m.b.t. het 1-jarig Meerjarenplan.

2010102 eedaflegging deinze

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s